Deváťáci se prostřednictvím „Příběhů bezpráví“ vrátili do normalizace

V úterý 22. listopadu čekalo na žáky 9. ročníků naší školy nejedno překvapení. Do skupinek do skupinek dostaly pracovní listy, ve kterých měly zadání úkolů k promítanému filmu „Normalizační loutka“. Snímek kombinoval loutkové i reálné dobové záběry. Jedna skupina se zaměřila na chování hlavní postavy, její motivaci ke konkrétním krokům (např. zda vstoupit do SSM či nikoliv). Další „grupy“ deváťáků měly charakterizovat chování osoby „přizpůsobivé“, resp. „nepřizpůsobivé“ režimu. Poslední téma pak znělo „Jak by ses v dané době zachoval Ty?“. I přesto, že je normalizace pro naše „mazáky“ dobou „dávno minulou“, shodli se na tom, že bylo (a často stále je) lepší „držet hubu a krok“ než „vystupovat z davu“. I když člověk vnitřně nesouhlasil a „skřípal zuby“.
Třešničkou na dortu byla následná beseda s paní učitelkou Kutlákovou (vyučující matematiky a výchovy ke zdraví na naší škole), která byla „normalizačním studentem“, s kapelou zpívala provokativní texty a při nakupování lístků na Laternu Magiku pro zahraniční turisty byla spolu s ostatními zatčena.
Listopadové události roku 1989 jí však mimo jiné zachránily od možného vyhazovu ze školy.
Žáci si tak mohli ověřit, že sledování a perzekuce ze strany státu se mohli týkat kohokoliv, nejen známých osobností. Některým při vyprávění paní učitelky „spadla brada“.
Celé dopoledne splnilo svůj účel.
Zapsal P. Študlar